Τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μέρκελ για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας εγκρίνουν οι Γερμανοί πολίτες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση,  ένας στους τρεις Γερμανούς θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και στο NATO εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύει το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Stern καταδεικνύει ότι το 33% των ερωτηθέντων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πολέμου λόγω της ουκρανικής κρίσης, ενώ το 62% θεωρεί απίθανο έναν ευρύτερο πόλεμο. Το 41% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία διεξήχθη την 30ή και την 31η Ιουλίου, ανέφερε ότι πόλεμος είναι πιθανός, ενώ μεταξύ των ανδρών το ποσοστό αυτό ήταν κατά πολύ υποδεέστερο, 21%.

Για μεγάλο διάστημα, η γερμανική κυβέρνηση απέφευγε να ικανοποιήσει το αίτημα των ΗΠΑ να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία, αλλάζοτνας στάση μόνο μετά την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα το NATO ανακοίνωσε πως θεωρεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία και ότι έχει συγκεντρώσει 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της χώρας.