Ανεστάλη η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή όπου συνετρίβη το Boeing της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, μετά την διακοπή των ερευνών της διεθνούς αποστολής ειδικών.

«Το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή της συντριβής (. . .) δεν θα τελεί σε ισχύ» έως την επανέναρξη των ερευνών αυτών, ανέφερε η κυβέρνηση της Ουκρανίας σε μια ανακοίνωση την οποία δημοσίευσε μέσω Διαδικτύου.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η έρευνα για να ανασυρθούν οι σοροί των θυμάτων, στην οποία είχαν αποδυθεί περίπου 70 Ολλανδοί, Αυστραλοί και Μαλαίσιοι ειδικοί. Η Ολλανδία έχασε 196 υπηκόους τους στη συντριβή.

Το Κίεβο είχε κηρύξει εκεχειρία σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον τόπο της συντριβής, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο προπύργια των αυτονομιστών, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Ωστόσο, εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών καταγράφονταν πολύ συχνά στην περιοχή, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ερευνών, αναγκάζοντας τους ειδικούς να τις διακόπτουν.

Στο Κίεβο ο Ράσμουσεν

Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν έφθασε σήμερα στο Κίεβο για να εκφράσει την υποστήριξη του Συμφώνου στις ουκρανικές αρχές εν μέσω των φόβων μιας απευθείας επέμβασης της Ρωσίας.

«Μόλις προσγειωθήκαμε στο Κίεβο. Είμαι εδώ για να εκφράσω την πολιτική υποστήριξη του NATO στην Ουκρανία και στον πρόεδρο (Πέτρο) Ποροσένκο», έγραψε ο Ράσμουσεν στον λογαριασμό του στο Twitter.