Ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κρίθηκαν από δικαστήριο της Πνομ Πενχ, δύο πρώην ανώτατα στελέχη των διαβόητων Ερυθρών Χμερ της Καμπότζης.

Πρόκειται για τον Νούον Τσέα και τον Κιέου Σαμφάν, που καταδικάστηκαν σε ισόβια για το ρόλο που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, από το 1975 ως το 1979.

Ο 88χρονος Νούον Τσέα ήταν γνωστός ως «Αδερφός υπ' αριθμόν 2» και δεξί χέρι του μαοϊκού ηγέτη της Καμπότζης Πολ Ποτ, ενώ ο 83χρονος Κιέου Σαμφάν ήταν ο αρχηγός κράτους.
 
Περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα πέθαναν από εκτελέσεις, ασιτία, εξάντληση και έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ.

Οι ωμότητες του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου 1975, όταν κατέλαβαν την Πνομ Πενχ, έπειτα από έναν οδυνηρό πενταετή εμφύλιο πόλεμο. Οι οπαδοί του Πολ Ποτ άρχισαν αμέσως να απομακρύνουν αναγκαστικά το ένα εκατομμύριο πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο στην πρωτεύουσα, σπρώχνοντάς τους στην επαρχία, για καταναγκαστική εργασία στα λεγόμενα «χωράφια του θανάτου».

Και οι δύο κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης.