current views are: 1

7 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση13:41

Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του ιού Έμπολα

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στις χώρες της δυτικής Αφρικής, εξαιτίας του ιού Έμπολα, με τα θύματα να αυξάνονται καθημερινά. 

Δημοσίευση 13:41’
αρθρο-newpost

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στις χώρες της δυτικής Αφρικής, εξαιτίας του ιού Έμπολα, με τα θύματα να αυξάνονται καθημερινά. 

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στις χώρες της δυτικής Αφρικής, εξαιτίας του ιού Έμπολα, με τα θύματα να αυξάνονται καθημερινά. 

Την Τετάρτη συνεδρίασε επί του θέματος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από μια ομάδα ειδικών της ιατρικής δεοντολογίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μια πειραματική θεραπεία για τον ιό.

«Είμαστε σε μια ασυνήθιστη κατάσταση με αυτή την επιδημία. Έχουμε μια ασθένεια με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και χωρίς καμία αποδεδειγμένη θεραπεία ή εμβόλιο», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι σε ανακοίνωσή της. 

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του Έμπολα. 

«Πρέπει να επιτρέψουμε στην επιστήμη να μας καθοδηγήσει και δεν νομίζω πως έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακο αυτό είναι χρήσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου. Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι αρχές μπορούν να αξιολογούν εάν τα νέα φάρμακα ή οι θεραπείες είναι αποτελεσματικά, είπε ο Ομπάμα.

ΗΠΑ: Το CDC κήρυξε συναγερμό

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανέβασαν σήμερα το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο 1, το υψηλότερο που υπάρχει, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

“Η ενεργοποίηση (του συναγερμού) μας επιτρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους από όλες τις υπηρεσίες για να ανταποκριθούμε στην κρίση”, εξήγησε ο Τομ Σκίνερ.

“Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που κηρύσσεται τέτοιος συναγερμός. Την εποχή εκείνη είχε κηρυχθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1”, συνέχισε.

Αυξάνονται οι νεκροί

Στους 932 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, καθώς άλλοι 45 ασθενείς πέθαναν στο διάστημα από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός των ύποπτων, πιθανών ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 108, φτάνοντας συνολικά τα 1.711. 

Τα περισσότερα από αυτά τα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Λιβερία, ενώ αυξήθηκε ταυτόχρονα και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νιγηρία, από τα 4 στα 9, συμπεριλαμβανομένου και ενός ασθενή ο οποίος απεβίωσε στα τέλη Ιουλίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λιβερία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Τετάρτη η πρόεδρος Έλενα Τζόνσον Σέρλιφ τη Λιβερία, λέγοντας ότι η επιδημία που έχει ξεσπάσει αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του κράτους.

«Κηρύσσω ολόκληρη τη Δημοκρατία της Λιβερίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα έχει ισχύ από τις 6 Αυγούστου 2014 και για περίοδο 90 ημερών», είπε.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Λιβεριανοί παραμένουν αποκλεισμένοι από τον στρατό στο δυτικό τμήμα της Λιβερίας, στην επαρχία Γκραντ Κέιπ Μάουντ που συνορεύει με τη Σιέρα Λεόνε. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έστησαν οδοφράγματα και από την Τετάρτη απαγορεύουν την πρόσβαση στην πρωτεύουσα Μονρόβια.


σχετικα αρθρα