Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Τετάρτη η πρόεδρος Έλενα Τζόνσον Σέρλιφ τη Λιβερία, λέγοντας ότι η επιδημία του ιού Έμπολα που έχει ξεσπάσει αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του κράτους.

«Η κυβέρνηση και ο λαός της Λιβερίας απαιτούν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ίδια την επιβίωση του κράτους μας και για την προστασία του λαού μας», δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωσή της.

«Κηρύσσω ολόκληρη τη Δημοκρατία της Λιβερίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα έχει ισχύ από τις 6 Αυγούστου 2014 και για περίοδο 90 ημερών», είπε.

Εγκλωβίστηκαν από τον στρατό εκατοντάδες Λιβεριανοί

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Λιβεριανοί παραμένουν αποκλεισμένοι από τον στρατό στη δυτική Λιβερία, στην επαρχία Γκραντ Κέιπ Μάουντ που συνορεύει με τη Σιέρα Λεόνε, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έστησαν οδοφράγματα και από την Τετάρτη απαγορεύουν την πρόσβαση στην πρωτεύουσα Μονρόβια, λίγες ώρες αφότου η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του ιού Έμπολα.

"Έχουμε αυστηρές εντολές να μην αφήσουμε κανέναν να περάσει το οδόφραγμα", εξήγησε ένας αξιωματικός στο φυλάκιο που ελέγχει τον δρόμο ο οποίος οδηγεί στη Μονρόβια.

"Βρισκόμαστε εδώ από χθες (Τετάρτη) το απόγευμα. Το πρωί πήγα να δω τους γονείς μου στο Σίντζε και, επιστρέφοντας, με σταμάτησε εδώ ο στρατός και η αστυνομία. Μου είπαν ότι δεν μπορώ να περάσω, μολονότι έχω αφήσει τα παιδιά μου μόνα στο σπίτι", είπε μια 35χρονη γυναίκα, η Χάουα Κόλι.

"Η ανακοίνωση της προέδρου έγινε το βράδυ αλλά εμείς είμαστε εδώ από το απόγευμα, χωρίς τρόφιμα ή νερό. Δεν γίνεται να παραμείνουμε εδώ, μέσα στη βροχή, χωρίς κατάλυμα, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό", είπε ένας άλλος αποκλεισμένος κάτοικος, ο Τζάκσον Φρίμαν.