Τη βοήθεια της Γερμανίας ώστε να επιτευχθεί μία λύση στη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ τόνισε πως το Βερολίνο έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο ώστε να αποτραπεί η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συνεχίζουν να επιβάλουν πολύ σκληρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά την κίνηση αγαθών και προσώπων προς το θύλακα και προσπαθούν να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια να φθάσουν όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά στους ισλαμιστές.

Ο Λίμπερμαν κάλεσε τη Γερμανία να συζητήσει με άλλα κράτη της ΕΕ για την εξεύρεση μιας μακρόπνοης διευθέτησης όσον αφορά τη Γάζα και προσέθεσε ότι δεν προτείνει κατ' ανάγκη την αποστολή αστυνομικών ή στρατιωτικών.

Το Ισραήλ, επέμεινε ο Λίμπερμαν, δεν θέλει να αναλάβει ξανά τη διοίκηση της Γάζας, αλλά χρειάζεται να βρεθεί μια λύση για τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στον θύλακα. «Η Γερμανία θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη, ως η ηγέτιδα δύναμη μιας τέτοιας αποστολής», σημείωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου η Αποστολή της ΕΕ στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, ώστε να συμβάλει στη σταθεροποίηση του θύλακα.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους στη Γάζα συνεχίζονται και σήμερα.

Τυπικά, η τριήμερη εκεχειρία λήγει την Παρασκευή.