Το Αφγανιστάν επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για να πέσει ώστε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για την προεδρία της χώρας σχετικά με τη νομή της εξουσίας.

Ο Άσραφ Γάνι και ο Αμπντουλά Αμπντουλά έσφιξαν τα χέρια για να επισφραγίσουν μια συμφωνία ώστε να επιλυθεί η διένεξη σχετικά με το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μετά την επίσκεψη του Κέρι τον Ιούλιο. 

Ωστόσο, καταγράφονται μεγάλες διαφωνίες ανάμεσά τους και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν τελικά να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας.

Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διεξοδικός έλεγχος των οκτώ εκατομμυρίων ψήφων που καταμετρήθηκαν στον β΄ γύρο των εκλογών, ουδείς εκ των δύο υποψηφίων έχει δηλώσει ρητώς πως υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή και το αδιέξοδο έχει δημιουργήσει φόβους πως θα ξεσπάσει μια βίαιη σύγκρουση ανάμεσά τους σε εθνοτική βάση, καθώς οι δύο πολιτικοί εκπροσωπούν διαφορετικές εθνικές ομάδες του Αφγανιστάν.

Οι κυβερνήσεις των δυτικών κρατών οι οποίες υποστηρίζουν τις αρχές του Αφγανιστάν ελπίζουν πως η διαδικασία θα οδηγήσει στην ανάδειξη ενός εκλεγμένου προέδρου πριν από τη διεξαγωγή της προσεχούς συνόδου του NATO στις αρχές του Σεπτεμβρίου.