Έκκληση να εφαρμοστούν στην Αφρική οι πειραματικές θεραπείες για τον ιό Έμπολα έκανε ένας από τους επιστήμονες που τον ανακάλυψαν.

Ο Βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να θέσει νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας λέγοντας πως «τώρα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να επιτρέψουμε τις πειραματικές θεραπείες στην Αφρική. Μέχρι που χορηγήθηκε ένα φάρμακο, το οποίο ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, το ZMapp, σε δύο Αμερικανούς-μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν μιλούσαμε παρά μόνο για μέτρα πρόληψης (της ασθένειας) και όχι για προϊόντα σε εξέλιξη».

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα ειδικών για να εξετάσουν θέματα ηθικής που προκύπτουν από τη χρήση του πειραματικού φαρμάκου ZMapp, αφού του το ζήτησαν τρεις αναγνωρισμένοι διεθνώς επιστήμονες, ο Πιοτ, ο Ντέιβιντ Χέιμαν και ο Τζέρεμι Φάραρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η επιδημία αυτή θα κρατήσει αναμφίβολα πολλούς μήνες. Εάν συνέβαινε στην Ευρώπη, η συζήτηση για τη χρήση, για λόγους "ευσπλαχνίας", φαρμάκων που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί θα είχε ήδη ξεκινήσει», σημείωσε ο Πιοτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde.