Την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να αυξήσει τη βοήθεια του προς την Ουκρανία σε περίπτωση που η Ρωσία αυξήσει την επιθετικότητά της εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν

«Η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία» και «να υποστηρίζει τους αυτονομιστές», υποστήριξε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον πρόεδρο τη Ουκρανίας, και προσέθεσε ότι η κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines την 17η Ιουλίου δείχνει «τις συνέπειες αυτής της ανεύθυνης υποστήριξης».

Ο Ράσμουσεν απαίτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να κάνει «βήματα πίσω από το χείλος» του γκρεμού, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή του ουκρανού προέδρου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο. 

«Σε μια ένδειξη της σθεναρής υποστήριξης και αλληλεγγύης μας αποφασίσαμε να έχουμε μια ειδική συνάντηση με την Ουκρανία στην επικείμενη σύνοδο του NATO», εξήγησε.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι σχεδιάζονται επίσης «περισσότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μεγαλύτερη συνεργασία, πιο πολλή κοινή εκπαίδευση και επιμόρφωση», ενώ μίλησε περί «μακροπρόθεσμης βοήθειας για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας».