Έντονη ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ προκαλεί η προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στον ομόλογό του της επαρχίας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί ότι η χώρα θα προσφέρει υποστήριξη στις δυνάμεις οι οποίες έχουν εμπλακεί στη μάχη εναντίον των ισλαμιστών.

Οι Ολάντ και Μπαρζανί «εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν για να αποκρουστεί η επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος στο βορειοανατολικό Ιράκ», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Στο μεταξύ οι New York Times σε σημερινό δημοσίευμά τους έγραψαν ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή να αρχίσουν αεροπορικές επιδρομές και η ρίψη εφοδίων ώστε να προστατευθούν περίπου 40.000 μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων που έχουν παγιδευτεί σε μια ορεινή περιοχή από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Πάντως, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας πως «δεν υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές λύσεις στα προβλήματα στο Ιράκ».

Την ίδια ώρα η πετρελαϊκή εταιρεία Exxonmobil Corp απομακρύνει το προσωπικό της από την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, την ώρα που κάτι αντίστοιχο κάνει και η Chevron Corp.