Αβέβαιο παραμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στο Κάιρο, λίγες μόνο ώρες από τη λήξη της τριήμερης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις λέγοντας πως το Τελ Αβίβ δεν θέλει να κάνει υποχωρήσεις σε κάποιους από τους όρους που έχουν τεθεί για την παράταση της εκεχειρίας.

«Αν το Ισραήλ συνεχίσει να κωλυσιεργεί, δεν θα παρατείνομε την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ένα μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι αιγύπτιοι μεσολαβητές «δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμη επισήμως για την απάντηση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά αιτήματα, αλλά μάθαμε από μια ανεπίσημη πηγή για την τάση που κυριαρχεί στην ισραηλινή αντιπροσωπεία, για το γεγονός ότι θέλουν να καθυστερήσουν και να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις για να αποφύγουν να κερδίσουμε και το ελάχιστο από την εκεχειρία αυτή», σχολίασε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης ζήτησε από τους διαπραγματευτές να μην παρατείνουν την εκεχειρία σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. 

«Καλούμε την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις να μην παρατείνει την εκεχειρία, παρά μόνο εφόσον γίνουν δεκτά κατ’ αρχήν τα αιτήματα του λαού μας, κυρίως αυτά που αφορούν το λιμάνι. Και αν δεν γίνουν δεκτά, τότε ζητάμε από την αντιπροσωπεία να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις», είπε ένας μαχητής σε διάγγελμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, προειδοποίησαν παράλληλα ότι είναι έτοιμες να διεξάγουν έναν μακρύ πόλεμο.

 

Συγκλονιστικές εικόνες

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) σήμερα «σοκαρισμένος» από το εύρος της καταστροφής και τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. 

Έπειτα από μια τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη Γάζα ο Πέτερ Μάουρερ δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος και σοκαρισμένος από τις επιπτώσεις της βίας στον άμαχο πληθυσμό», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ιερουσαλήμ και άφησε να εννοηθεί πως ενδέχεται να υπήρξαν παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης που αφορούν την προστασία των πολιτών στις ένοπλες συρράξεις

«Οι Συμβάσεις της Γενεύης καταρτίστηκαν για να προστατεύουν και να βοηθούν τους ανθρώπους και δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος (...) όταν παρατηρούμε μια τέτοια καταστροφή και τόσα θύματα», δήλωσε ο Μάουρερ.

Σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης, στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων απαγορεύεται κάθε επίθεση εναντίον πολιτών ή της περιουσίας τους, ενώ απαγορεύεται και κάθε επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων αν πρόκειται από τη φύση της να προκαλέσει μεγάλες απώλειες ζωών μεταξύ των αμάχων ή δυσανάλογες καταστροφές στην περιουσία τους ή στο περιβάλλον.