Στο μέγιστο επίπεδο κινητοποίησης τέθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που πιθανώς να προκύψουν από το ξέσπασμα του ιού Έμπολα.

Όπως επεσήμανε σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου ο διευθυντής του CDC δρ Τόμας Φρίντεν περισσότερα από 200 μέλη της υπηρεσίας εργάζονται στην Ατλάντα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και πρόσθεσε ότι σύντομα θα σταλούν περισσότεροι από 50 ειδικοί στη δυτική Αφρική, για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Αν και ο Φρίντεν είπε ότι είναι πιθανό άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει στη δυτική Αφρική να φέρουν τον ιό στις ΗΠΑ και ίσως να τον μεταδώσουν σε κάποια μέλη της οικογένειάς τους ή σε ιατρικό προσωπικό, επεσήμανε ότι είναι βέβαιος πως «δεν θα υπάρξει μεγάλη επιδημία του Έμπολα στις ΗΠΑ».

Παράλληλα σημείωσε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πειραματικές θεραπείες που έχουν χορηγηθεί στους δύο αμερικανούς γιατρούς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Έμορι της Ατλάντα τελικά θα είναι αποτελεσματικές.

Στο μεταξύ οι πόλεις Κεϊλαχούν και Κενεμά, στην ανατολική Σιέρα Λεόνε, όπου έχει εξαπλωθεί η επιδημία, τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ τα νυχτερινά κέντρα, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι όπου γίνονται δημόσιες συναθροίσεις θα σταματήσουν να λειτουργούν μέχρι νεωτέρας στη χώρα, ανέφεραν οι αρχές.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης, το μέτρο του αποκλεισμού αυτών των κοινοτήτων «θα παραμείνει σε ισχύ όσο χρειαστεί», εκτιμώντας πως η διάρκειά του θα είναι από 60 ως 90 ημέρες.

Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι χορηγεί βοήθεια ύψους 3 εκατ. λιρών (3,8 εκατ. ευρώ) στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία.