Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα στο Κάιρο ότι δεν θα παρατείνει την ισχύ της εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα, διότι το Ισραήλ αρνείται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του.

Η τριήμερη εκεχειρία έληξε στις 08.00 το πρωί αλλά ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ήδη δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα κατά του νοτίου Ισραήλ τρεις ώρες πριν από τη λήξη της.

"Αρνούμαστε να παρατείνουμε αυτήν την εκεχειρία, είναι η τελική απόφαση, το Ισραήλ δεν έχει προτείνει τίποτε", δήλωσε ο ένας από τους αξιωματούχους.

Το Ισραήλ είχε προτείνει το βράδυ της Τετάρτης την παράταση επ΄αόριστον της ισχύος της εκεχειρίας, υπό τον όρο ότι δεν θα τελεί υπό προϋποθέσεις.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνέχισαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύκτας τις συνομιλίες που δεν διεξάγονται απευθείας, αλλά με την παρενολή των Αιγυπτίων, σε στόχο την μετατροπή της προσωρινής εκεχειρίας και διαρκή κατάπαυση του πυρός.

"Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η μάχη έχει τελειώσει", δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. "Ολα εξαρτώνται από το αν θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Θεωρώ ότι οφείλουμε να βρούμε μία ειρηνική λύση, εάν μπορούμε", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι "το Ισραήλ δεν έχει τίποτε εναντίον του λαού της Γάζας" και ότι "θέλει να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από την τρομακτική τυραννία" της Χαμάς.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας εγκαταλείπουν τα σπίτια τους φοβούμενοι νέες ισραηλινές επιδρομές.