Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδοκίμασε την απόφαση της Πορτογαλίας για την καταδίκη ενός δημοσιογράφου με την κατηγορία της δυσφήμισης τοπικού πολιτικού αξιωματούχου, γεγονός που αντιβαίνει στην ελευθερία έκφρασης.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν στις 6 Μαρτίου του 2001 κατέρρευσε μια γέφυρα στην πόλη Καστέλο ντε Πάιβα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 59 πολίτες. Ο νομάρχης και πρώην δήμαρχος της περιοχής, Αντέρο Γκάσπαρ, εξετάστηκε για το γεγονός από κοινοβουλευτική ανακριτική επιτροπή.

Ο δημοσιογράφος Ζουακίμ Λέτρια, συντάκτης της καθημερινής εφημερίδας "24 Ωρες", ανακάλυψε στοιχεία που προκαλούσαν πολλές αμφιβολίες ως προς την ειλικρίνεια της κατάθεσης του κ. Γκασπάρ και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους δημοσίευσε όλα όσα αποκάλυψε.

Ο κ. Γκάσπαρ κατέθεσε αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου με την κατηγορία ότι "αυτά που έγραψε ήταν όλα παραμύθια" και ο κ. Λέτρια καταδικάστηκε για διασπορά ψευδών πληροφοριών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Πορτογαλία για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και διέταξε για την καταβολή 5 χιλιάδων ευρώ στον δημοσιογράφο για την ηθική βλάβη που του προκάλεσε η καταδίκη του.