Άκρως ικανοποιημένοι είναι οι Γερμανοί με την κυβέρνηση της χώρας τους, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση Deutschlandtrend για το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και την εφημερίδα Die Welt.

Η κυβέρνηση απολαμβάνει την υψηλότερη δημοτικότητα από το 1997, όταν ξεκίνησε η συγκεκριμένη μέτρηση, με το 59% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο από την συνεργασία της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Το 72% δηλώνει ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ η οποία σημειώνει το υψηλότερο προσωπικό της «σκορ» από το 2007.

Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποσπά κατά 65% θετικές απόψεις, με τον αρχηγό του SPD, Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να περιορίζεται στο 50%.

Ικανοποίηση για την κυβέρνηση εκφράζει το 76% των ψηφοφόρων του CDU, το 69% των ψηφοφόρων του SPD, αλλά και το 56% εκείνων που ψήφισαν το κόμμα των Πρασίνων. Αν γίνονταν εκλογές την Κυριακή, η εικόνα θα ήταν σχεδόν ίδια με αυτή των τελευταίων εκλογών: CDU/CSU θα εξασφάλιζαν ποσοστό 41%, ενώ το SPD 26%.

Όσο για τις χώρες που εμπιστεύονται σήμερα οι Γερμανοί, πρώτη έρχεται η Γαλλία, με 80% και αύξηση κατά έξι μονάδες, ακολουθεί η Βρετανία με 59% και αύξηση κατά εννέα μονάδες, ενώ μόλις το 35% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις ΗΠΑ (-3%) και μόνο 15% την Ρωσία (-6%).

Ταυτόχρονα, αν και το 80% εκτιμά ότι η Μόσχα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, το 70% δεν θεωρεί σωστή την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 59% τάσσεται υπέρ της ανάληψης ηγετικού διαμεσολαβητικού ρόλου από το Βερολίνο, αλλά το 35% πιστεύει ότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται εταίρος της Δύσης.

Στο ερώτημα σχετικώς με το ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση στην Γάζα, το 64% μοιράζει την ευθύνη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ το 69% επιθυμεί η Γερμανία να παραμείνει έξω από την κρίση.