Δύο Γερμανοί, οι οποίοι συνελήφθησαν στο Ιράν καθώς επιχείρησαν να πάρουν συνέντευξη από τον γιο της Σακινέχ Μοχαμάντι Αστιανί, της γυναίκας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού, κρατούνται με την κατηγορία της κατασκοπείας, ανακοίνωσε σήμερα δικαστική πηγή, όπως μετέδωσε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το Ιράν αρχικά κατηγόρησε τους Γερμανούς, οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα ως τουρίστες, ότι εργάζονται παράνομα ως δημοσιογράφοι όταν πήραν συνέντευξη από τον γιο της Αστιανί, της οποίας η ποινή θανάτου ανεστάλη εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής.

Ωστόσο ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος στην επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι δύο Γερμανοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία, οι οποίες επισύρουν βαριές ποινές, ακόμη και την ποινή του θανάτου.

"Η κατηγορία της κατασκοπείας για τους δύο Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι ήλθαν στο Ιράν για να προπαγανδίσουν και να κατασκοπεύσουν, εγκρίθηκε", δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Μαλεκατζάρ Σαρίφι, επικεφαλής του δικαστικού σώματος της επαρχίας του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση, καθώς οι διπλωμάτες συζητούν την πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εντός των προσεχών εβδομάδων, ένα πρόγραμμα που ορισμένες χώρες θεωρούν ότι αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας, ενώ η Τεχεράνη το διαψεύδει.

Η ποινή θανάτου δια λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας σε βάρος της Αστιανί έγινε αντικείμενο πολλών επικρίσεων και έλαβε ευρεία κάλυψη από τα διεθνή μμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαρακτηρίζει την ποινή "βάρβαρη", το Βατικανό να κάνει έκκληση για επιείκεια και τη Βραζιλία να προσφέρει στην Αστιανί άσυλο.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ διαψεύδει ότι η Αστιανί καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού και κατηγορεί τα ξένα μμε ότι κατασκεύασαν την ιστορία για να δυσφημίσουν το Ιράν.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι η ποινή του θανάτου για λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας έχει ανασταλεί αλλά η Αστιανί μπορεί να απαγχονιστεί αν καταδικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της.

Η ιρανική τηλεόραση πρόβαλε χθες Δευτέρα μία συνέντευξη των Γερμανών που συνελήφθησαν οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από έναν Ιρανό ακτιβιστή στη Γερμανία.