Κάμερες θερμικής απεικόνισης τοποθετούν στα αεροδρόμια οι ασιατικές χώρες, ώστε να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στην Ασία, αλλά οι αρχές υγείας οι οποίες στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει κρούσματα φονικών ιών, όπως η γρίπη των πτηνών και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), λαμβάνουν παρόμοια μέτρα.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται οι ενημερωτικές εκστρατείες και η χρήση καμερών θερμικής απεικόνισης στα αεροδρόμια, που θα ελέγχουν όλους όσοι μετακινούνται αεροπορικώς κι εμφανίζουν πυρετό.

Οι περισσότερες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να αναβάλουν τα ταξίδια στις πληγείσες περιοχές.

Οι προσπάθειες των ασιατικών χωρών να ελέγχουν τους επιβάτες με κάμερες θερμικής απεικόνισης είναι επαρκείς, δήλωσε ο Ταρίκ Τζαζάρεβιτς, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.

"Όσο ένας άνθρωπος δεν είναι εμφανώς ασθενής νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κυκλοφορεί δημοσίως. Θεωρούμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως εξαιρετικά χαμηλό. Τα μέτρα που έχουν λάβει χώρες στην Ασία είναι επαρκή", είπε ο ίδιος.

Αξιωματούχοι υγείας στην Ταϊλάνδη, που δέχτηκε αριθμό-ρεκόρ 26,5 εκατομμυρίων τουριστών τον περασμένο χρόνο, έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 21 επισκέπτες από τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να τους θέσουν σε καραντίνα.

Στην Κίνα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού, αλλά τα νοσοκομεία οφείλουν να αναφέρουν ύποπτα περιστατικά.

Η Ινδία, 45.000 πολίτες της οποίας ζουν και εργάζονται στις τέσσερις πληγείσες αφρικανικές χώρες, ανακοίνωσε ότι θα εξετάζει με κάμερες θερμικής απεικόνισης όσους αναχωρούν από τα αεροδρόμιά της, φθάνουν σε αυτά ή τα χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό.

Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να στείλει πρόσωπα που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από Έμπολα σε νοσοκομειακούς θαλάμους απομόνωσης, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.