current views are: 4

8 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση12:59

Άρχισαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί σε θέσεις τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το έδαφος του Ιράκ.

Δημοσίευση 12:59’
αρθρο-newpost

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί σε θέσεις τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το έδαφος του Ιράκ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί σε θέσεις τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το έδαφος του Ιράκ.

Επλήγησαν θέσεις του πυροβολικού των τζιχαντιστών οι οποίες απειλούσαν το αμερικανικό προσωπικό το οποίο εδρεύει στην πόλη Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

«Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον του πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους. Το πυροβολικό χρησιμοποιείτο εναντίον των κουρδικών δυνάμεων οι οποίες προασπίζουν την Αρμπίλ, πλησίον αμερικανικού προσωπικού», ανέφερε ο ναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου, έρχεται σε συνέχεια των όσων διαμήνυσε το πρωί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 

Ικανοποίηση στη Βαγδάτη

Τα αεροπορικά πλήγματα από αμερικανικά αεροσκάφη, φαίνεται πως ήταν η αφορμή για να αλλάξει το ηθικό στον ιρακινό στρατό.

Ο επιτελάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων Μπαμπάκερ Ζεμπάρι υποστήριξε σήμερα ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις, μαζί με τους Κούρδους μαχητές, θα μπορέσουν να ανακτήσουν γρήγορα μεγάλες εκτάσεις από τους τζιχαντιστές χάρη στις επιδρομές.

«Η αμερικανική (πολεμική) αεροπορία στοχεύει βάσεις του ΙΚ στο Μαχμούρ και στην περιοχή του Σίντζαρ», είπε ο στρατηγός, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση αυτή «θα συνεχιστεί στις ιρακινές πόλεις που ελέγχονται» από τους τζιχαντιστές. Δεν διευκρίνισε όμως ποιες πόλεις θα βομβαρδιστούν.

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία

Από την πλευρά της, η Τουρκία διαμήνυσε πως δεν θα συμμετάσχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις, ενώ η αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τα πλήγματα στο βόρειο Ιράκ.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. 

«Πέντε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στο Ιράκ ξεκίνησαν σήμερα και θα περάσουν από το συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ την Κυριακή», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, σημειώνοντας ότι αυτά μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ταξιδιωτική οδηγία από τη Βρετανία

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε τους  πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν τις τρεις επαρχίες του Ιρακινού Κουρδιστάν. 

«Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά να αποφεύγετε κάθε μετακίνηση στις περιοχές αυτές του Ιρακινού Κουρδιστάν (τις επαρχίες Ερμπίλ, Σουλεϊμανίγια και Ντοχούκ) που πλήττονται από τις πρόσφατες μάχες. Εάν βρίσκεστε ήδη σε αυτές τις ζώνες, θα πρέπει να φύγετε αμέσως», αναφέρεται στην ταξιδιωτική οδηγία η οποία εκδόθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

Το Λονδίνο διευκρίνισε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οδηγία δεν αφορά την πόλη Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.


σχετικα αρθρα