Οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία θα θεωρηθεί εισβολή από την Ουάσινγκτον.

Η Ρωσία ήδη έχει προσφερθεί να στείλει οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία για τους εκτοπισμένους, μία πρόταση που έγινε μετά  τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας.

«Με δεδομένο ότι η Ουκρανία έχει επιτρέψει σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής να μοιράσουν βοήθεια στο έδαφός της δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ρωσία να επιθυμεί να προσφέρει» ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ στη διάρκεια μιας σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Γι’ αυτό τον λόγο, οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερής επέμβαση από την Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένης μιας (επέμβασης) με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, θα είναι εντελώς απαράδεκτη και βαθιά ανησυχητική. Και θα θεωρηθεί εισβολή στην Ουκρανία», υπογράμμισε η Πάουερ.

Η Πάουερ σημείωσε σήμερα ότι η Ρωσία είχε εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες για την τύχη των αμάχων στη Γεωργία το 2008 πριν το ξέσπασμα του πενθήμερου πολέμου με την πρώην σοβιετική δημοκρατία.