Πρόσθετη στήριξη στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ αναμένεται να δώσουν οι ΗΠΑ, ταυτόχρονα με τους βομβαρδισμούς σε θέσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό ωστόσο θα γίνει όπως σημείωσε ο Λευκός Οίκος μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής. 

Ο Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι η αρχική υποστήριξη των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει αεροπορικά πλήγματα ώστε να προστατευθεί το αμερικανικό προσωπικό που εργάζεται στο Ιράκ και για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στο όρος Σίντζαρ.

Όμως οι ΗΠΑ έχουν και έναν τρίτο στόχο «που σχετίζεται με την πεποίθηση μας και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας καθώς ενώνονται για να απωθήσουν την απειλή» που αποτελεί το Ισλαμικό Κράτος, επεσήμανε ο Έρνεστ.

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε αμερικανική υποστήριξη δεν θα είναι «παρατεταμένη» και δεν θα περιλαμβάνει την αποστολή αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Ομπάμα δεν έχει ορίσει κάποια «συγκεκριμένη ημερομηνία» για τον τερματισμό των επιδρομών, εξηγώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο πεδίο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ έσπευσε να δηλώσει τη στήριξη του στις αμερικανικές ενέργειες. 

«Βραχυπρόθεσμα οι αεροπορικές επιδρομές φαίνονται να είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί η προέλαση (του ΙΚ) και να ανοίξουν δρόμοι διαφυγής», είπε ο Σταϊνμάγερ.

Και η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε την στήριξή της:

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ιρακινούς πολίτες και κυρίως του χριστιανούς και τους Γεζίντι που διώκονται» από τους τζιχαντιστές, αλλά και «να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των κουρδικών πολιτοφυλακών πεσμεργκά ενάντια στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι.