Συνεχίζονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ, κατά θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σκέφτεται διεύρυνση στόχων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, δύο βομβαρδιστικά έπληξαν χθες το μεσημέρι κινητή μονάδα πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους που έβαλλε κατά των κουρδικών δυνάμεων στο Αρμπίλ. Λίγες ώρες αργότερα, νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν «τρομοκράτες» και στην συνέχεια στρατιωτική φάλαγγα και θέσεις όλμων κοντά στο Αρμπίλ.

Διεύρυνση στόχων σκέφτεται ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει σε συνέντευξή του στους New York Times ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των στόχων των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ για την απώθηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας θα βρουν τρόπο να συνεργασθούν μεταξύ τους.

«Δεν πρόκειται να τούς επιτρέψουμε να ιδρύσουν χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ... αλλά αυτό θα το κάνουμε υπό την προϋπόθεση ότι θα ξέρουμε ότι έχουμε συμμάχους επί του πεδίου που είναι ικανοί να καλύψουν το κενό», προειδοποίησε.

Εκφράζοντας τη λύπη του που η κυβέρνησή του δεν κατέβαλε μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Λιβύης μετά την αεροπορική εκστρατεία που συνέβαλε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, είπε: "Λοιπόν, αυτό είναι ένα δίδαγμα που ακολουθώ κάθε φορά, θέτω το ερώτημα: 'Πρέπει να επέμβουμε στρατιωτικά; Εχουμε απάντηση για την επόμενη ημέρα;' ".

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα- κατηγορηματικά αντίθετου στην εισβολή στο Ιράκ το 2003- είναι απολύτως κατοχυρωμένη νομικά , αφού τα στρατιωτικά πλήγματα πραγματοποιούνται κατόπιν αιτήματος του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί χρονικό όριο για την αμερικανική αεροπορική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, αλλά επάνελαβε ότι οι ΗΠΑ αποκλείουν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων και την εμπλοκή σε μία παρατεταμένη πολεμική σύρραξη.

Ρίψεις τροφίμων

Οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε νέες ρίψεις τροφίμων και νερού στην ορεινή ζώνη όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Ιρακινοί καταδιωγμένοι από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Σημειώνεται ότι τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, συνοδευόμενα από δύο καταδιωκτικά F/A-18 έριξαν προμήθειες που ποορίζονται «για τους χιλιάδες Ιρακινούς που απειλούνται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ορος Σιντζάρ», διευκρίνισε με ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν για πρώτη φορά προμήθειες στην περιοχή του ;Oρους Σιντζάρ τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, πριν προχωρήσουν στα πρώτα αεροπορικά πλήγματα κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη Αρμπίλ.

Επέλαση των τζιχαντιστών και εκτοπισμός χριστιανών

Κατά την τελευταία τους επίθεση, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους κατέλαβαν το Καρακός, την μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ, καθώς και το φράγμα της Μοσούλης, το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας, που ελέγχει την τροφοδοσία σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα ολόκληρης της περιοχή.

Από την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πόλεις και τα χωριά τους καταδιωγμένοι από τους τζιχαντιστές, που βρίσκονται πλέον σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Μετά την κατάληψη του Καρακός και άλλων περιοχών γύρω από τη Μοσούλη, ο πατριάρχης των Χαλδαίων Λούις Σάκο έκανε λόγο για 100.000 χριστιανούς που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καταδιωκόμενοι από τους τζιχαντιστές. Μετά την κατάληψη του Σιντζάρ, 200.000 μέλη της μειονότητας των Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Ορισμένοι έχουν διαφύγει στο Κουρδιστάν και την Τουρκία, όμως πολλές χιλιάδες έχουν παγιδευτεί στις γύρω ορεινές περιοχές και κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και τη δίψα.