Δεύτερο διάγγελμα απηύθυνε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, για την κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο Ιράκ μετά την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Ο Ομπάμα, δύο ημέρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ διεμήνυσε ότι οι επιδρομές κατάφεραν να πλήξουν πυροβολικό του ΙΚΙΛ ενώ πρόσθεσε πως η ανθρωπιστική δράση έχει ενισχύσει εκατοντάδες εκτοπισμένους στις περιοχές του βόρειου Ιράκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ "αύξησαν" τη στρατιωτική βοήθεια προς τις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών και πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζεται η μετακίνηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας και του προξενείου των ΗΠΑ στο Ιράκ στο εγγύς μέλλον και ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να δώσει χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων.

Τόνισε ακόμη πως η Ουάσινγκτον εξετάζει μαζί με τους συμμάχους της τους πιθανούς τρόπους για τη δημιουργία ενός "ασφαλούς διαδρόμου" μέσω των οποίων θα απομακρυνθούν μέλη της φυλής Γεζίντι από τα βουνά.

Το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ενότητας.

Η επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους "ήταν ταχύτερη" από ό,τι ανέμεναν οι αρχές εντός ή εκτός του Ιράκ.

Η επίλυση της κρίσης στο Ιράκ δεν θα προκύψει μέσα σε μερικές εβδομάδες, είπε ο πρόεδρος, αλλά "θα χρειαστεί κάποιο χρόνο".