Λίγες ώρες μετά από την σύλληψη του Λοράν Γκμπαγκμπό ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ακτής του Ελεφαντοστού, Φιλίπ Μανγκού, τόνισε ότι "έχει έλθει η ώρα να στηριχθεί ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά", ενώ ανακοινώθηκε ότι η πρώην ισχυρός άνδρας της ώρας, έχει μεταφερθεί από την πρωτεύουσα Αμπιτζάν.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TCI, ο αξιωματούχος τόνισε, επίσης, ότι "από αύριο Τετάρτη όλοι, στρατιώτες, χωροφύλακες, παραστρατιωτικοί πρέπει να γυρίσουν στις δουλειές τους, να είναι διαθέσιμοι για τον πρόεδρο Ουαταρά".

Στο μεταξύ, συγκλίνουσες πηγές στο Αμπιτζάν, την οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, με πληθυσμό περίπου 4 εκατομμυρίων, αναφέρουν ότι "απεβίωσε ένας υπουργός του Λοράν Γκμπαγκμπό", που είχε συλληφθεί μαζί του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, στο θέμα των οποίων επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει, ο υπουργός αυτός είναι ο Ντεζιρέ Ταγκρό, που κατείχε το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών υποθέσεων.

 

 

 

Ο Γκμπαγκμπό είχε μεταφερθεί στο αρχηγείο του προέδρου Αλασάν Ουαταρά στο ξενοδοχείο Γκολφ αλλά ο εκπρόσωπος Φαρχάν Χακ δήλωσε ότι δε βρίσκεται πλέον εκεί.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πού βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος, αν και αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν αναφέρει ότι θα μεταφερθεί βόρεια.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει στην Ακτή Ελεφαντοστού χρηματική βοήθεια ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ετοιμάσει το πρώτο πακέτο των 180 εκατομμυρίων ευρώ σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού.

"Θα σταθούμε δίπλα στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο λαό της" δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς.