Για πρώτη φορά οι Τούρκοι πολίτες καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν με άμεση ψηφοφορία τον πρόεδρο της χώρας τους. 

Όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για θρίαμβο του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία από το 2003.

Οι Τούρκοι εκλέγουν σήμερα, για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία, τον πρόεδρο της χώρας, σε μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να καταλήξει σε θρίαμβο του 

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 για να υποδεχθούν 53 εκατομμύρια ψηφοφόρους και θα κλείσουν στις 17.00

Επειτα από μία εκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε με την προσωπική του ακτινοβολία και με τη βοήθεια εκλογικού υλικού αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κανείς από τους δύο άλλους υποψήφιους δεν φαίνεται ικανός να τού ανακόψει την πορεία.

Στις πύρινες κορώνες του πρωθυπουργού, ο υποψήφιος των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκραιτκού και του εθνικιστικού, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο 70χρονος διακεκριμένος ιστορικός, δεν μπόρεσε να αντιπαραθέσει παρά την εικόνα της πραότητας και της σύνεσης. Οσο για τον υποψήφιο της κουρδικής μειονότητας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον 41χρονο δικηγόρο με το φωτογενές χαμόγελο, η αριστερή του ρητορική υπέρ των ελευθεριών των μειονοτήτων μάλλον δεν θα τού επιτρέψει να ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ψηφοφόρων της κουρδικής μειονότητας.
Ο Ερντογάν έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία καλώντας τους οπαδούς του «να τινάξουν στον αέρα τις κάλπεις» για να δώσουν «ένα δημοκρατικό χαστούκι» στους αντιπάλους τους. «Αν το θελήσει ο Θεός, μία νέα Τουρκία γεννιέται αύριο», ήταν η τελευταία του χθεσινή δήλωση.