Το Ισραήλ αρνείται να συμμετάσχει τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή εκεχειρίας, υπό τις ρουκέτες που εκτοξεύονται κατά του ισραηλινού εδάφους, τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Χθες το βράδυ, οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές που είχαν μεταβεί στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, προειδοποίησαν ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα την Τρίτη, εάν το Ισραήλ δεν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθεί μια λύση.

Ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στο μεταξύ χθες ότι η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας χρειάζεται την άρση του αποκλεισμού τον οποίο επιβάλλει το Ισραήλ στον θύλακα από το 2006, καθώς η περιοχή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές έπειτα από έναν μήνα συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

«Η καταστροφική κρίση που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας μεταμορφώνεται σε μια τεράστια κρίση στέγασης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι κατοικίες 65.000 ανθρώπων έχουν καταστραφεί. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Μια κολοσσιαίων διαστάσεων κρίση στέγασης εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», τόνισε ο Κρις Γκάνες, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη χορήγηση βοήθειας στους Παλαιστίνιους (UNRWA), σε ένα μήνυμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού είναι ένα από τα κύρια αιτήματα των παλαιστινιακών παρατάξεων, περιλαμβανομένης της Χαμάς, στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.