Οι αρχές της Ταϊλάνδης εξέδωσαν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον "έμπορο του θανάτου" Βίκτορ Μπουτ, παραδίδοντάς τον σε Αμερικανούς αξιωματούχους στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ για να μεταφερθεί με αεροπλάνο ναυλωμένο ειδικά από τις αμερικανικές αρχές στις ΗΠΑ.

Ο Βίκτορ Μπουτ, πρώην πιλότος της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων όπλων στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και το Αφγανιστάν, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2008 σε πολυτελές ξενοδοχείο της Μπανγκόκ αφού έπεσε στην παγίδα που του έστησε η DEA (αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών) σε συνεργασία με την αστυνομία της Ταϊλάνδης, αλλά και της Ρουμανίας, της Δανίας και των Ολλανδικών Αντιλλών. Στην επιχείρηση σύλληψής του αμερικανοί πράκτορες παρουσιάσθηκαν ως στελέχη των FARC (Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας) , στις οποίες ο Βίκτορ Μπουτ πωλούσε όπλα επί σειρά ετών.

Ο Βίκτορ Μπουτ κατηγορείται στις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησε επί σειρά ετών έναν στόλο μεταγωγικών αεροσκάφων για να πωλήσει όπλα σε δικτατορικά καθεστώτα και εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε τα αεροσκάφη αυτά για απολύτως νόμιμες δραστηριότητες.

Η Ταϊλάνδη βρισκόταν έκτοτε υπό τη συνεχή πίεση των Αμερικανών, που επεδίωκαν την πάση θυσία έκδοση "ενός από τους πλέον διαβόητους εμπόρους όπλων στον κόσμο" και των Ρώσων, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα ώστε ο Βίκτορ Μπουτ να επιστρέψει στη Ρωσία.

Τελικά, η Μπανγκόκ επέλεξε την Ουάσινγκτον, σημαντικό και ιστορικό σύμμαχο, απέναντι στη Μόσχα, εμπορικό και στρατηγικό εταίρο πρώτης γραμμής.

Η έκδοση του Μπουτ έγινε μέσα σε λίγες ώρες. Μόλις η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έδωσε το πράσινο φως, ο Βίκτορ Μπουτ βγήκε από τη φυλακή για να μεταφερθεί στην υπηρεσία μετανάστευσης και να παραδοθεί στους Αμερικανούς.

Η Αλα Μπουτ, σύζυγος του κατηγορούμενου, έφθασε στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ μαζί με τον ταϊλανδό δικηγόρο του Μπουτ για να πληροφορηθεί ότι το αεροπλάνο που τον μεταφέρει στις ΗΠΑ είχε απογειωθεί και να αποχωρήσει κλαίγοντας.

"Εγινε τόσο γρήγορα και μυστικά, είναι περίεργο. Φυσικά η Αλα ανησυχεί. Δεν το περίμενε... Δεν ενημερωθήκαμε από τις τοπικές αρχές", δήλωσε ο Αντρέι Ντβορνίκοφ, ο ρώσος πρόξενος στην Μπανγκόκ.

Ο Ρώσος δικηγόρος του χαρακτήρισε "παράνομη" την έκδοσή του, παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν μπορεί να ανατραπεί από τη στιγμή που ο πελάτης του θα βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι ο Βίκτορ Μπουτ αντιμετωπίζει μία διαδικασία έκδοσης για πολιτικούς λόγους, η οποία είναι πιθανόν να πλήξει την πορεία εξομάλυνσης και ενίσχυσης των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.