Έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 Οι Τούρκοι κλήθηκαν σήμερα να εκλέξουν, για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία, τον πρόεδρο της χώρας, σε μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να καταλήξει σε θρίαμβο του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία από το 2003.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών . 

Όπως ο ίδιος δήλωσε απόψε ότι ο λαός της Τουρκίας «έδειξε τη βούλησή του» στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ και συμμάχους του κέρδισε από τον πρώτο γύρο, ωστόσο απέφυγε να πει ότι είναι ο νικητής της διαδικασίας και ανήγγειλε πως θα κάνει μια ομιλία αργότερα εντός της ημέρας.

«Ελπίζω ότι ο διαιτητής θα σφυρίξει τη λήξη, πάντως οι κερκίδες πήραν την απόφασή τους. Ο λαός έδειξε ποια είναι η βούλησή του», είπε ο Ερντογάν σε πλήθη υποστηρικτών του σε ένα συνεδριακό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, από όπου αναμένεται να μεταβεί αεροπορικώς στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα.

«Τη στιγμή που το αποτέλεσμα θα φθάσει στο 100%, θα μπορέσουμε να βγούμε στο μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων (του κόμματός) μας», δήλωσε ο ηγέτης του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από αύριο από την εκλογική επιτροπή της Τουρκίας.

Στο 50% των καταμετρημένων ψήφων πάντως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 55,5%, ο Ιχσάνογλου, το 36,0% και ο Ντεμίρτας το 8,5%.

Εγκώμια από τον Μποζντάγ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εξελέγη από τον λαό της χώρας μετά τη νίκη του από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας, που διεξήχθη σήμερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη από τον λαό», έγραψε ο Μποζντάγ.

Το γραφείο του υπουργού επιβεβαίωσε το μήνυμα, το οποίο αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Μποζντάγ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου είναι ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο Κούρδος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, συγκεντρώνει το 8,5%-9,3% των ψήφων έως τώρα.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 76%, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 60χρονος Ερντογάν, ο επικεφαλής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης που κυβερνά από το 2002, κερδίζει τις πρώτες άμεσες εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου που διεξήχθησαν ποτέ στην Τουρκία από τον πρώτο γύρο, όπως επεδίωκε. Έχει δηλώσει ότι θέλει να προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε το πολιτικό σύστημα να μετατραπεί σε προεδρικό ή ημιπροεδρικό, να αποκτήσει δηλαδή μια εκτελεστική προεδρία.

Η εκλογή θα του δώσει λευκή επιταγή για πέντε χρόνια ώστε να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμο-συντηρητικό μοντέλο που ακολουθεί στο πλαίσιο μίας επίσης αναμορφωμένης από το χέρι του προεδρικής εξουσίας.