Ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η βία και η καταστροφή στο Ιράκ αποτελούν προσβολή προς τον Θεό και την ανθρωπότητα και προσευχήθηκε για τα θύματα στη διάρκεια του εβδομαδιαίου του διαγγέλματος σήμερα στη Ρώμη.

"Είμαστε εμβρόντητοι και έντρομοι από τις ειδήσεις που έρχονται από το Ιράκ. Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους πολλοί Χριστιανοί, απομακρύνθηκαν βίαια από τα σπίτια τους, παιδιά πεθαίνουν από πείνα και δίψα, γυναίκες πέφτουν θύματα απαγωγής, άνθρωποι σφαγιάζονται, βία κάθε είδους, καταστροφή παντού...Όλα αυτά προσβάλλουν βαθιά τον Θεό και προσβάλλουν βαθιά την ανθρωπότητα", είπε ο αργεντίνος πάπας.

Σιγή επικράτησε στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου όταν ο Φραγκίσκος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Ο πάπας ευχαρίστησε τους εθελοντές στο Ιράκ και είπε ότι ο προσωπικός απεσταλμένος του καρδινάλιος Φερνάντο Φιλόνι θα αναχωρήσει από τη Ρώμη για το Ιράκ αύριο Δευτέρα.

Ο ποντίφικας είπε ακόμη ότι μία αποτυχημένη εκεχειρία στη Γάζα απλώς θα επιδείνωνε τη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και προσευχήθηκε για τα θύματα του ιού Εμπολα και για όσους εργάζονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.