Στον πρόεδρο του Κόμματος SMC, Μίρο Τσέραρ θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Μίρο Τσέραρ, που επικράτησε στις γενικές εκλογές της 13ης Ιουλίου έκανε τη σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο πρόεδρο, ο οποίος ξεκίνησε τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα κόμματα.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσέραρ και η Σιμόνα Κούστετς Λίπιτσερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SMC, δήλωσαν ότι το περίγραμμα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα φανεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Ο κ. Τσέραρ ενημέρωσε τον κ. Παχόρ για την πρόοδο των συνομιλιών του κόμματός του με το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS), τους Σοσιαλδημοκράτες (SD), το κόμμα "Νέα Σλοβενία" (NSi) και τη Συμμαχία Αλένκα Μπράτουσεκ (ZaAB) για την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του SMC, ο οποίος αναμένεται και να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ακόμη πως η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται στο πρώτο ήμισυ του Σεπτεμβρίου, αν και, όπως παραδέχθηκε, οι υπολογισμοί αυτοί είναι αβέβαιοι καθώς η όλη διαδικασία είναι περίπλοκη.

Πάντως, σήμερα το απόγευμα, ο κ. Τσέραρ θα έχει νέες συνομιλίες με εκπροσώπους του NSi και του SD και αύριο με εκπροσώπους του DeSUS και του ZaAB.

Από την άλλη πλευρά, ο Σλοβένος πρόεδρος θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τις διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.