Δέκα κρούσματα του θανατηφόρου ιού Έμπολα επιβεβαίωσαν οι υγειονομικές αρχές στο Λάγκος της Νιγηρίας.

Δύο από τους ασθενείς έχουν  υποκύψει, περιλαμβανομένου ενός Λιβεριανού ο οποίος είχε μολυνθεί στη Λιβερία και έφερε τον ιό στη χώρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ονγεμπούτσι Τσούκβου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όλα τα κρούσματα είναι άνθρωποι που είχαν έλθει σε επαφή με τον Πάτρικ Σόγερ, ο οποίος κατέρρευσε μόλις βγήκε από την πτήση του στο αεροδρόμιο του Λάγκος την 25η Ιουλίου και αργότερα υπέκυψε, δήλωσε ο Τσούκβου. Μια νοσοκόμα η οποία του παρείχε φροντίδες χωρίς να γνωρίζει τι είχε και χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό απεβίωσε επίσης.

«Ως σήμερα, 77 άνθρωποι που ήλθαν σε άμεση και σε δευτερογενή επαφή με το κρούσμα-δείκτη έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση ή σε απομόνωση», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας. Το πιο πρόσφατο κρούσμα είναι επίσης μια νοσοκόμα η οποία είχε έλθει σε άμεση επαφή με τον Σόγερ. «Όταν ασθένησε, την θέσαμε σε απομόνωση. Την υποβάλαμε σε εξετάσεις μόλις το σαββατοκύριακο», επισήμανε ο Τσούκβου. Είχε έλθει σε επαφή με τον σύζυγό της στο σπίτι τους και ο άνδρας αυτός έχει πλέον επίσης τεθεί υπό παρακολούθηση, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από την δική του πλευρά έχει κάνει λόγο για 13 πιθανά, ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νιγηρία, εξ αυτών 2 θανατηφόρα. Ο υπουργός Υγείας Τσούκβου δεν σχολίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο ΠΟΥ δίνουν διαφορετικούς απολογισμούς.

Το ξέσπασμα της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα είναι το χειρότερο στην Ιστορία και ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως δημιουργεί μια διεθνή κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, προβλέποντας πως θα συνεχίσει να εξαπλώνεται επί μήνες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον 961 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία που έχει προσβάλει 1.779 πρόσωπα.