current views are: 3

11 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση13:16

Ρωσικό εμπάργκο: Οι Βρυξέλλες εξετάζουν προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Εναλλακτικές της Ρωσίας αγορές για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων αναζητούν οι Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 13:16’
αρθρο-newpost

Εναλλακτικές της Ρωσίας αγορές για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων αναζητούν οι Βρυξέλλες.

Εναλλακτικές της Ρωσίας αγορές για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων αναζητούν οι Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσόλος διέκοψε το σαββατοκύριακο τις αυγουστιάτικες διακοπές που κάνει παραδοσιακά η Επιτροπή για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, μαζί και με άλλο υψηλόβαθμο προσωπικό, και σήμερα δημιούργησαν μια ειδική ομάδα που μελετά τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο.

Την ίδια ώρα, χώρες – μέλη αυξάνουν τη πίεση για να καταβληθούν αποζημιώσεις. Έτσι οι αξιωματούχοι της Κομισιόν ενδέχεται επίσης να συμφωνήσουν να δοθούν αποζημιώσεις από ένα ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013, στο πλαίσιο των αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα το ταμείο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Εξετάζουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη – μέλη».

Αγροτικοί εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική.

Ενώ η Επιτροπή έχει δηλώσει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει στη ρωσική απαγόρευση, ο Τσόλος έχει υπογραμμίσει πως οποιαδήποτε απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη.  Η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Ρωσίας για τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές τροφίμων θα μπορούσε να μην είναι μια συνετή κίνηση, λένε δικηγόροι με έδρα τις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας πως το συμφέρον της ΕΕ είναι να αποκλιμακώσει την κρίση. Ωστόσο ανώτερη πηγή της ΕΕ δήλωσε σήμερα προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι η Ένωση ενδέχεται να προσφύγει στον (ΠΟΕ) κατά της ρωσικής απαγόρευσης.

«Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει βάση στο διεθνές δίκαιο για τέτοιου τύπου μέτρα αντιποίνων», δήλωσε η εν λόγω ανώτερη πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, προσθέτοντας: «Θα αναλύσουμε πάντως πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της προσφυγής στο πλαίσιο του ΠΟΕ».


σχετικα αρθρα