Για την «μεγάλη σημασία» την οποία αποκτά η Τουρκία, λόγω των δύσκολων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή κάνει λόγο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά της προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκίας.

«Την Γερμανία και την Τουρκία συνδέει συνεργασία στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη. Αποτελεί προσωπικό μου στόχο η περαιτέρω εμβάθυνση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας από κοινού μαζί σας, για την ευημερία των πολιτών μας», αναφέρει η κυρία Μέρκελ και εύχεται στον κ. Ερντογάν καλή επιτυχία στις «σημαντικές ευθύνες» του.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας εξέφρασαν την ελπίδα να συνεχιστεί η περαιτέρω ανοδική ανάπτυξη των σχέσεων στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην Γερμανία πάντως οι Τούρκοι που είχαν δικαίωμα ψήφου φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την προεδρική εκλογή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, τα οποία δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ιστοσελίδα του επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, μόνο το 8,1% προσήλθε στην κάλπη, δηλαδή περίπου 38.000 πρόσωπα. Από αυτούς ωστόσο, ο Ερντογάν απέσπασε ποσοστό 69%, ενώ σε κάποιες περιοχές η στήριξή του έφθασε ακόμη και το 80%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι λιγότεροι υποστηρικτές του νεοεκλεγέντος Προέδρου ζουν στο Βερολίνο και στο Μόναχο, ενώ οι περισσότεροι στην Καρλσρούη, το Ντίσελντορφ και την Ρουρ.