Για μεγάλη πιθανότητα εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία κάνει λόγο το ΝΑΤΟ δια στόματος του επικεφαλής του Οργανισμού Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν.

Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, δεν υπάρχει καμία ένδειξη απόσυρσης στρατιωτικών δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα από πλευράς Μόσχας.

Ερωτώμενος από το πρακτορείο Reuters για την πιθανότητα ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην ανατολική Ουκρανία, ο κ. Ράσμουσεν σημείωσε ότι την θεωρεί μεγάλη.

«Βλέπουμε τους Ρώσους να φτιάχνουν την αφήγηση και το πρόσχημα για την επέμβασή τους υπό το πέπλο της ανθρωπιστικής επιχείρησης και βλέπουμε αντίστοιχες στρατιωτικές προετοιμασίες οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν προάγγελο μιας τέτοιας επιχείρησης», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των  ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επεσήμανε πως η Ρωσία συγκέντρωσε 45.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει στην περιοχή των συνόρων των  δύο χωρών τεθωρακισμένα, πυραυλικά συστήματα, πολεμικά αεροσκάφη, καθώς και επιθετικά στρατιωτικά ελικόπτερα.

Η Ρωσία ωστόσο απορρίπτει τα περί εισβολής και σημειώνει δια του εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν πως θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία μόνο σε περίπτωση συμφωνίας όλων των μερών.

Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι φοβάται πως η Ρωσία θα επέμβει στην ανατολική Ουκρανία με προκάλυμμα μια επιχείρηση για προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δυτικοί ηγέτες έχουν επίσης προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε απόπειρα της Μόσχας να στείλει μονομερώς ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία θα θεωρηθεί από την πλευρά τους ρωσική εισβολή.

Ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» Αντρίι Λισένκο κάλεσε από την πλευρά του τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί. Οι άμαχοι είναι συνετό να εγκαταλείψουν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, η απελευθέρωση των οποίων επίκειται άμεσα», δήλωσε ο Λισένκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. Ο ίδιος είπε πως οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τις δύο πόλεις μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Ακόμη, ο Λισένκο υποστήριξε πως έχει «καταλάβει πανικός» τους «Ρώσους μισθοφόρους», λέγοντας πως δεν έχουν μια «ενιαία στρατηγική» όσον αφορά τη συνέχεια της σύγκρουσης.