current views are: 1

11 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση14:02

Ενωτικός Ερντογάν στην ομιλία της νίκης

Ένα «ενωτικό» μήνυμα πρόβαλε μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον εξώστη των γραφείων του κόμματος του στην Άγκυρα.

Δημοσίευση 14:02’
αρθρο-newpost

Ένα «ενωτικό» μήνυμα πρόβαλε μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον εξώστη των γραφείων του κόμματος του στην Άγκυρα.

Ένα «ενωτικό» μήνυμα πρόβαλε μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον εξώστη των γραφείων του κόμματος του στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η νίκη των εκλογών αποτελεί επιστέγασμα μια μεγάλης πορείας που άρχισε πριν από 13 χρόνια με την ίδρυση του Κόμματος της Δικαιοσύνης και τη Ανάπτυξης (AKP) και σφραγίζει μια «νέα πορεία» της Τουρκικής ιστορίας.

«Να αφήσουμε στην Τουρκία του παρελθόντος τις συζητήσεις του παρελθόντος», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν ηττημένοι σε αυτές τις εκλογέςΚέρδισαν όχι μόνο αυτοί που με ψήφισαν αλλά κι αυτοί που δεν με ψήφισαν. Όχι μόνο αυτοί που μας αγαπούν αλλά κι αυτοί που δε μας αγαπούν. Σήμερα κέρδισαν 77 εκατομμύρια και 81 νομοί. Σήμερα κέρδισε η νέα Τουρκία, η μεγάλη Τουρκία, η πρωτοπόρος Τουρκία».

«Βεβαίως και η βρώμικη πολιτική και οι εστίες δυνάμεων εκτός πολιτικής πήραν σήμερα παραδειγματικό μάθημα. Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα επανεξετάσει την στάση της και θα δημιουργηθεί μια αντιπολίτευση που θα συμπίπτει με τη “νέα Τουρκία”», είπε.

«Το προεδρικό μέγαρο, το οποίο ήταν μέσο κηδεμονίας πάνω στη Δημοκρατία από σήμερα ετέθη υπό την κυριαρχία της εθνικής βούλησης», είπε ο Ερντογάν. «Σήμερα είναι η μέρα του εναγκαλισμού του κράτους με το έθνος. Η αναθεώρηση του Συντάγματος, της 12ης Σεπτεμβρίου 2010, με 58%, είχε σβήσει τα σημάδια του πραξικοπήματος της 12 Σεπτεμβρίου. Σήμερα έκλεισε και η παρένθεση της 27ης Μαΐου 1960. Δεν ισχύει πλέον η αντίληψη της Προεδρίας ως μέσου κηδεμονίας», τόνισε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εξής η Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είπε: «Από σήμερα, βλέπουμε την διαφορετικότητά μας ως πλούτο, με μια νέα αντίληψη κοινωνικής συμφιλίωσης. Προβάλλουμε τις κοινές αξίες μας και όχι τις διαφορετικότητές μας , προχωράμε σε ένα νέο μέλλον. Όλοι ζούμε στα εδάφη της ίδιας πατρίδας, 77 εκατομμύρια προχωράμε προς το μέλλον υπό τη σκιά της ίδιας σημαίας, το έθνος μας είναι ένα, μία είναι η σημασία μας, ένα είναι το κράτος μας και μία είναι η πατρίδα μας. Εμείς όλοι είμαστε παιδιά του ίδιου γένους του ίδιου πολιτισμού και της ίδιας ιστορίας. Μπορεί να είναι διαφορετικές οι πολιτικές μας απόψεις, ο τρόπος της ζωής μας, η πίστη μας, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μας, οι αξίες μας, η εθνοτική καταγωγή μας, και η γλώσσα μας, αλλά εμείς όλοι είμαστε παιδιά αυτής της χώρας. Πάνω από τους μουσουλμάνους, τους Χριστιανούς, τους Εβραίους, τους Συροχαλδαίους και τους Γεζίντι είναι ο Τούρκος. Πριν από τους Αλεβίτες και τους σουνίτες είναι ο Τούρκος. Πριν από τον Τούρκο, τον Κούρδο, τον Άραβα, τον Λαζό, το Βόσνιο, τον Γεωργιανό, τον Αθίγγανο, το Ρωμιό και τον Αρμένιο είναι ο Τούρκος».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στη οικονομική επίδοση των κυβερνήσεων του. «Να μην ξεχνάτε ότι στα τέλη του 2002 ξεκινήσαμε με εθνικό εισόδημα 230 δις δολάρια. Και σήμερα τριπλασιάσαμε στα 820 δισεκ. δολάρια. Κλείσαμε το χρέος μας στο ΔΝΤ και τώρα θα τους δώσουμε πίστωση 5 δισεκ. δολάρια. Η κεντρική μας τράπεζα είχε σχεδόν αδειάσει. Τα αποθεματικά της ήταν 27,5 δισεκ. δολάρια και τώρα είναι 133 δισεκ. δολάρια», είπε.

«Παρακαλώ το Θεό οι προεδρικές εκλογές που έγιναν με την ψήφο του λαού για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας να αποβούν για το καλό της χώρας μας, του έθνους μας και για όλες τις φιλικές και αδερφικές χώρες», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


σχετικα αρθρα