Συνεχίζεται ο συναγερμός στην Αφρική για τον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιόυ Έμπολα.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Γουινέας διαμήνυσε πως δεν συνιστά «προτεραιότητα» η χρήση πειραματικών μεθόδων για την καταπολέμηση του ιού.

«Εάν κάποια στιγμή ο ΠΟΥ κρίνει απαραίτητο να γίνουν πειραματόζωα οι κάτοικοι της Γουινέας για να δοκιμαστεί το φάρμακο αυτό, τότε θα το συζητήσουμε μαζί τους. Προς το παρόν, δεν είναι προτεραιότητά μας», είπε ο υπουργός της χώρας Ρεμί Λάμα σε συνέντευξή του.

Μετά τη χορήγηση, με θετικά αποτελέσματα, ενός πειραματικού φαρμάκου της εταιρείας Mapp Pharmaceuticals σε δύο Αμερικανούς ασθενείς, πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις για τη χρήση πειραματικών σκευασμάτων, ακόμη και αν δεν έχουν την άδεια καμίας υγειονομικής αρχής.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Σιέρα Λεόνε έθεσαν σήμερα σε καραντίνα οκτώ Κινέζους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας οι οποίοι είχαν φροντίσει ασθενείς με Εμπολα. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Κίνας στο Φριτάουν, πρόκειται για έξι γιατρούς και έναν νοσηλευτή του νοσοκομείου Τζούι καθώς και έναν γιατρό του δημόσιου νοσοκομείου του Κινγκχάρμαν Ρόουντ.

Η Ακτή Ελεφαντοστού από την πλευρά της, στην οποία ακόμη δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του ιού, εντείνει επίσης τους ελέγχους στα σύνορά της και τις τελευταίες ημέρες εμπόδισε περίπου 100 Λιβεριανούς παράνομους μετανάστες να περάσουν στη χώρα, για προληπτικούς λόγους.