Άρχισαν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έπειτα από τη θριαμβευτική νίκη του τούρκου πρωθυπουργού στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Το AKP θα συνέλθει την 27η Αυγούστου προκειμένου να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο. Βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας ο πρόεδρος δε μπορεί να ανήκει σε κανένα κόμμα.

Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός συγκέντρωσε από σήμερα το μεσημέρι τα ηγετικά στελέχη του κόμματός του για να καταπιαστούν με το πρώτο μέλημά τους: να επιλέξουν ένα διάδοχο στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης πριν από την ορκωμοσία του, την 28η Αυγούστου.

«Δεν έχουμε ακόμη συζητήσει για ονόματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ, «οι επικεφαλής του κόμματος και ο πρωθυπουργός θα διαβουλευτούν και θα έλθουμε σε συμφωνία για το όνομα που μας φαίνεται λογικό».

Στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, και δύο πρώην αντιπρόεδροι, ο Αλί Μπαμπατζάν και ο Μπουλέντ Αρίντς.