Την ώρα πουΤην ώρα που ρωσική οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια κινείται προς την Ουκρανία, το Κίεβεο διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει να εισέλθει στο έδαφος της χώρας. κινείται προς την Ουκρανία, το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει να εισέλθει στο έδαφος της χώρας.

Ο σύμβουλος του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο Βαλερί Τσάλι, δήλωσε ότι «το φορτίο αυτό θα μεταφορτωθεί σε άλλα φορτηγά, στα σύνορα των δύο χωρών, από τον Ερυθρό Σταυρό. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε συνοδό από το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας ή του ρωσικού στρατού να εισέλθει στο έδαφος της Ουκρανίας. Όλα θα γίνουν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε διαβεβαιώσει χθες το βράδυ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα οχήματα με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια «δεν θα έχουν στρατιωτική συνοδεία».

«Το ζήτημα του τόπου όπου θα αφιχθεί και [του τρόπου] της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Ουκρανίας θα αποφασιστεί από κοινού με τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και της ουκρανικής πλευράς», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας και διαμεσολαβητής για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Λεονίντ Κούτσμα είχε πει στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι τα ρωσικά οχήματα θα συνοδευτούν εντός του ουκρανικού εδάφους από εκπροσώπους του Οργανισμού.

Το φορτίο που μεταφέρουν τα περίπου 280 ρωσικά φορτηγά θα παραδοθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη Λουγκάνσκ, είπε ο Κούτσμα, όπως θα συμβεί επίσης με τη βοήθεια από τις ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε την εκτίμηση ότι χωρίς τη συμφωνία της ΔΕΕΣ και της ουκρανικής κυβέρνησης, καμιά ρωσική οχηματοπομπή με βοήθεια δεν θα έπρεπε να μπει στη χώρα, καθώς όπως τόνισε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει «μια προκάλυψη» από μέρους της Μόσχας για να επέμβει στρατιωτικά.

Εάν οι όροι δεν τηρούνται «δεν πρέπει να λάβει άδεια να περάσει» η οχηματοπομπή, δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», επέμεινε.