Έκθεση για τις δολοφονίες εκατοντάδων ισλαμιστών διαδηλωτών πριν από ένα χρόνο όταν και ανατράπηκε η κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, θα πραγματοποιήσει η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW).

Ταυτόχρονα η HRW θα πραγματοποιήσει έρευνα για εμπλοκή του νυν αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σε πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο αλ Σίσι, ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχήμ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είχαν ρόλους-κλειδιά στην επιχείρηση κατά των πολλών χιλιάδων διαδηλωτών, ανέφερε η οργάνωση.

Οι η κυβέρνηση της Αιγύπτου απέρριψε την έκθεση ως μεροληπτική κατηγόρησε την HRW ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρς και το διεθνές δίκαιο με το να παίρνει συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες και να συγκεντρώνει στοιχεία χωρίς την άδεια να δραστηριοποιείται.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 817 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο σοβαρότερο περιστατικό που σημειώθηκε όταν η αστυνομία διέλυσε καθιστική διαμαρτυρία των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι στην Ραμπάα αλ Ανταγουίγια, στο ανατολικό Κάιρο, στις 14 Αυγούστου του περασμένου χρόνου.

Η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει ότι η έκθεση αγνόησε και το γεγονός ότι το πρώτο θύμα στην Ραμπάα αλ Αντουάγια ήταν ένας αξιωματικός της αστυνομίας και ότι η επιχείρηση διεξήχθη κατόπιν εντολών από τις εισαγγελικές αρχές και ύστερα από προσπάθειες να πειστούν οι διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον χώρο.