Την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους Κούρδους που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ ανακοίνωσε την Τρίτη η Βρετανία.

Ωστόσο το Λονδίνο πρόκειται να μεταφέρει με δικά του μέσα τη βοήθεια η οποία έχει δοθεί από άλλες χώρες.

«Δεχτήκαμε να μεταφέρουμε στις κουρδικές δυνάμεις στρατιωτικό υλικό άλλων χωρών ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν αποτελεσματικά το μεγάλο αριθμό των προσφύγων απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι αναχώρησαν από τη Βρετανία καταδιωκτικά αεροσκάφη Τορνέιντο με προορισμό την Κύπρο, τα οποία θα αναλάβουν να εκτελούν αναγνωριστικές αποστολές στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε ένα επιπρόσθετο ποσό, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, για να χορηγηθεί βοήθεια στους πληθυσμούς που έχουν εκτοπιστεί, ενώ ορισμένα κράτη-μέλη της επιθυμούν να παράσχουν όπλα στους Κούρδους του Ιράκ, που πολεμούν τους τζιχαντιστές στα βόρεια της χώρας.

«Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρουμε μια χείρα βοηθείας σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς περιλαμβανομένων των εθνοτικών ομάδων που έχουν εκτοπιστεί στα βουνά του Σίντζαρ» δήλωσε σήμερα η επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η βοήθεια που διαθέτει η Επιτροπή προς το Ιράκ αυξάνεται πλέον στο ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ να μην εμπλακούν στην πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μετά το διορισμό νέου πρωθυπουργού.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην παρέμβουν στην πολιτική διαδικασία» δήλωσε ο Μπαν σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπαν, όπως και οι ΗΠΑ και το Ιράν, χαιρέτισαν το διορισμό του Χαϊντάρ αλ Αμπάντι στην θέση του πρωθυπουργού του Ιράκ καλώντας τον να σχηματίσει σύντομα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.