current views are: 1

13 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση07:45

Σλοβενία: Ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS) στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον ορισμό του εντολοδόχου πρωθυπουργού και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι δέκα βουλευτές του DeSUS θα στηρίξουν τον Μίρο Τσεράρ, τον επικεφαλής του κόμματος SMC, που επικράτησε στις εκλογές.

Δημοσίευση 07:45’
αρθρο-newpost

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS) στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον ορισμό του εντολοδόχου πρωθυπουργού και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι δέκα βουλευτές του DeSUS θα στηρίξουν τον Μίρο Τσεράρ, τον επικεφαλής του κόμματος SMC, που επικράτησε στις εκλογές.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS) στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον ορισμό του εντολοδόχου πρωθυπουργού και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι δέκα βουλευτές του DeSUS θα στηρίξουν τον Μίρο Τσεράρ, τον επικεφαλής του κόμματος SMC, που επικράτησε στις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι ο Τσεράρ έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία ψήφων στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του DeSUS Καρλ Έριαβετς δήλωσε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φρανκ Γιούρσα συναντήθηκαν με τον κ. Παχόρ και από τη συνάντηση αυτή προέκυψε ότι έχουν ανοίξει οι “πόρτες” για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Το SMC και το DeSUS συγκεντρώνουν από κοινού 46 βουλευτές στο σλοβενικό κοινοβούλιο, που αριθμεί 90 έδρες. Το DeSUS διεξάγει, επίσης, συνομιλίες με το SMC για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Έριαβετς υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό καθώς για τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένες σημαντικές συναντήσεις και συνεδριάσεις (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύνοδος ΝΑΤΟ, συνέλευση ΟΗΕ κ.ά.).

Αυτά είναι fora, όπου είναι απαραίτητο μια συμμετέχουσα χώρα να έχει κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες, εξήγησε ο κ. Έριαβετς, ο οποίος είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης.

Χθες, ο Σλοβένος πρόεδρος συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους των Δημοκρατών (SDS), ο αναπληρωτής επικεφαλής των οποίων Γιόζε Τάνκο δήλωσε πως το SDS δεν έχει καμιά αντίρρηση να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του κόμματος που κέρδισε την πρώτη θέση στις εκλογές.

Πρόσθεσε δε, ότι το SDS δεν θα έχει μόνο μια εποικοδομητική παρουσία ως κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά θα αποτελέσει και μια σοβαρή εναλλακτική στην κυβέρνηση.

Έχουμε ισχυρή στήριξη από ειδικούς, ισχυρό προσωπικό και, φυσικά, μέλη που είναι ικανά να προτείνουν και να υλοποιήσουν συγκεκριμένες λύσεις, δήλωσε ο κ. Τάνκο ύστερα από τη συνάντησή του με τον κ. Παχόρ, την οποία και χαρακτήρισε εθιμοτυπική με δεδομένο τον εκλογικό θρίαμβο του αριστερού μπλοκ.

Ο Σλοβένος πρόεδρος θα ολοκληρώσει σήμερα τις επαφές του με εκπροσώπους των Σοσιαλδημοκρατών (SD), της Ενωμένης Αριστεράς (ZL), της Νέας Σλοβενίας (Nsi), της Συμμαχίας Αλενκα Μπράτουσεκ (ZaAB) και με δύο μειονοτικούς βουλευτές.

Η πρόεδρος του ZaAB και απερχόμενη πρωθυπουργός Αλενκα Μπράτουσεκ δήλωσε, χθες, ότι ο κ. Τσεράρ θα λάβει τη στήριξη των τεσσάρων βουλευτών του κόμματός της για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρη η συμμετοχή του ZaAB στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Τσεράρ κατήγαγε πειστική νίκη, το πρόγραμμα του κόμματός του είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα του ZaAB και η Σλοβενία χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, δήλωσε η κ. Μπράτουσεκ, απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους το κόμμα της θα στηρίξει τον Μίρο Τσεράρ.


σχετικα αρθρα