Στο στόχαστρο της δεξιάς αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου της χώρας του βρίσκεται σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, λόγω της νέας κριτικής που άσκησε εναντίον των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας.

Οι θέσεις του Φίτσο ζημιώνουν τη Σλοβακία και μειώνουν την αξιοπιστία της, διατείνεται ο δεξιός πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μίκουλας Ντζουρίντα σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Sme, προσθέτοντας πως στη διένεξη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία ο Ρόμπερτ Φίτσο υποστηρίζει προφανώς τη Μόσχα.

Επίσημα η Σλοβακία υποστηρίζει την ενιαία στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και μέσω του Σλοβάκου υπουργού Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ που συμμετείχε στις σχετικές συζητήσεις, είχε συμφωνήσει στις πρόσφατες αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Σε εκδήλωση για την επικείμενη 70ή επέτειο της σλοβακικής εθνικής εξέγερσης –τέλη Αυγούστου του1944 στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου– ο πρωθυπουργός Φίτσο είχε χαρακτηρίσει ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο «ανόητες και απειλητικές για τη Σλοβακία» τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν μεταξύ τους Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ο ίδιος έχει το «ηθικό δικαίωμα» να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, διότι ήταν πάντα ενάντια στις κυρώσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρόμπερτ Φίτσο ασκεί κριτική στις κυρώσεις. Ο ίδιος τον περασμένο Μάρτιο, πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε προειδοποιήσει με κάθε σαφήνεια για την επιβολή από την ΕΕ οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες, όπως τόνιζε, θα έπλητταν σοβαρά την οικονομία, όχι μόνον της Σλοβακίας, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Ντζουρίντα, σχολιάζοντας την πρόσκληση που έχει απευθύνει η σλοβακική κυβέρνηση προς το Ρώσο πρόεδρο να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις στην Μπρατισλάβα, τέλη Αυγούστου, τόνισε στις δηλώσεις του πως αυτή θα είχε νόημα εάν ταυτόχρονα διαμηνυθεί σαφώς στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως για τη Σλοβακία είναι απαράδεκτη η στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε δριμεία κριτική του κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος SDKU, Λούντοβικ Κάνικ, δήλωσε πως ο Ρόμπερτ Φίτσο συμπεριφερόταν πάντα «όπως ένας Ρώσος πράκτορας» και τώρα εκμεταλλεύεται τις επετειακές εκδηλώσεις για να υπεραμυνθεί των φιλορωσικών του θέσεων.

Η ίδια η εφημερίδα Sme σχολιάζει πως οι πρόσφατες θέσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, μαζί με την πρόσκληση προς το Ρώσο πρόεδρο, αποτελούν μια επιπλέον απόδειξη ότι η Μόσχα έχει στη Σλοβακία «πιστούς συμμάχους» που είναι πρόθυμοι να αποτελέσουν το «Δούρειο Ίππο» της Ρωσίας στην ΕΕ.