Χωρίς καμία πρόοδο ήταν η επανάληψη των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων που διεξάγονται στο Κάιρο.

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της νέας τριήμερης εκεχειρίας, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου μοιάζει να κλίνει υπέρ της άποψης των πιο σκληροπυρηνικών στις τάξεις της, οι οποίοι απαιτούν να μην ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα της Χαμάς — να αρθεί ο αποκλεισμός του θύλακα, να ανοίξει τουλάχιστον ένα λιμάνι, ένα αεροδρόμιο και να απελευθερωθούν φυλακισμένοι. 

Από την πλευρά της, η ισλαμική Χαμάς επίσης απορρίπτει το αίτημα του Ισραήλ η Λωρίδα της Γάζας να γίνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Αν το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την επανάληψη των πυραυλικών επιθέσεων στο μέλλον, είπε χαρακτηριστικά ο υπερεθνικιστής Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, η μόνη λύση είναι να στείλει χερσαίες δυνάμεις στον θύλακα και να «απαλλαγεί» από την Χαμάς.

Από την άλλη πλευρά, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο μερών. 

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από την 8η Ιουλίου, όταν άρχιζε η επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή» του Ισραήλ, ανέρχεται σε 1.951, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων. 

Άλλοι 10.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες κτίρια και κατοικίες έχουν υποστεί μερική ή ολοσχερή καταστροφή.

Στην ισραηλινή πλευρά, 64 στρατιωτικοί και τρεις πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους.