Τουλάχιστον 128 νέα κρούσματα και 56 νέοι θάνατοι από τον ιό Έμπολα καταγράφηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Δυτική Αφρική σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο απολογισμός της επιδημίας έσπασε το φράγμα των 1000 θανάτων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από το Μάρτιο που διαπιστώθηκε το ξέσπασμα της επιδημίας έως την 11η Αυγούστου ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 1.069 και των επιβεβαιωμένων, πιθανών και ύποπτων κρουσμάτων στα 1.975.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα στη Γουϊνέα, 71 νέα κρούσματα και 32 θάνατοι στη Λιβερία, 1 θάνατος και κανένα νέο κρούσμα στη Νιγηρία και 53 νέα κρούσματα με 19 θανάτους στη Σιέρα Λεόνε.

Στο μεταξύ, απεβίωσε ένας ακόμη γιατρός που πρωτοστάτησε στη μάχη εναντίον της επιδημίας του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε.

Πρόκειται για τον Μοντούπε Κόουλ, τον δεύτερο γιατρό που χάνει τη ζωή του προσβεβλημένος από τον θανατηφόρο ιό.

Εργαζόταν στο νοσοκομείο Κόνο της Φρίταουν και είχε διακομιστεί την 9η Αυγούστου στο κέντρο νοσηλείας ασθενών με Έμπολα του Καϊλάχουν (ανατολικά), το οποίο ανακοίνωσε τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές συνολικά 24 γιατροί και νοσοκόμες έχουν τεθεί σε καραντίνα αφότου περιέθαλψαν ασθενείς με Έμπολα όπου εκτέθηκαν στον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Γουϊνέας Μπισάου αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με τη Γουϊνέα, με την οποία γειτνιάζει στα ανατολικά, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εξάπλωση του φονικού ιού Έμπολα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντομίνγκος Σιμόες Περέιρα.