current views are: 2

13 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση18:52

Αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ για διάσωση των Γιεζίντι εξετάζουν οι ΗΠΑ

Όλα τα ενδεχόμενα έχουν βάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την απομάκρυνση των  προσφύγων της μειονότητας Γιεζίντι που πολιορκούνται από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Δημοσίευση 18:52’
αρθρο-newpost

Όλα τα ενδεχόμενα έχουν βάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την απομάκρυνση των  προσφύγων της μειονότητας Γιεζίντι που πολιορκούνται από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Όλα τα ενδεχόμενα έχουν βάλει στο τραπέζι οι Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την απομάκρυνση των  προσφύγων της μειονότητας Γιεζίντι που πολιορκούνται από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Όλα αυτά, την ώρα που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να συντονίσει τις προσπάθειες παράδοσης οπλισμού στους Κούρδους.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Μπεν Ρόουντς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολή ακόμη και χερσαίων δυνάμεων, σε ανθρωπιστικό ωστόσο ρόλο. 

Ο Ρόουντς έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι σε περίπτωση που σταλούν χερσαίες δυνάμεις δεν θα είναι για την αντιμετώπιση των ανταρτών. 

«Δεν πιστεύουμε πως αυτό περιλαμβάνει νέα είσοδο αμερικανικών δυνάμεων με μάχιμο ρόλο στο Ιράκ. Ειλικρινά, σημαίνει την πολύ δύσκολη πρόκληση του να μετακινήσουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν και είναι παγιδευμένοι σε αυτό το βουνό σε ασφαλέστερη θέση», εξήγησε.

«Θα στηριχτούμε σε ό,τι μας μεταφέρουν οι ομάδες που έχουν σταλεί στο πεδίο» δήλωσε και προσέθεσε: 

«Όμως εξετάζουμε την πιθανότητα να δημιουργήσουμε διαδρόμους, να προχωρήσουμε σε απομακρύνσεις από αέρος. Μελετάμε τους τρόπους που θα μεταφέρουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές στα βουνά προς ασφαλέστερους τομείς. Αυτό είναι ακριβώς που εξετάζουν οι ομάδες μας που βρίσκονται στο πεδίο στο Ιράκ».

Πιέσεις για παράδοση οπλισμού στους Κούρδους

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες να εφοδιάσουν με όπλα και πυρομαχικά τις δυνάμεις των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος είναι ενήμερος για τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα επισήμανε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να συντονίσουν τις κινήσεις διαφόρων συμμάχων —περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας— να παραδώσουν οπλισμό, σε πρώτη φάση πυρομαχικά για όπλα μη αμερικανικής κατασκευής, όπως για τα ημιαυτόματα τουφέκια AK-47, τα οποία χρησιμοποιούν ευρέως οι δυνάμεις των Κούρδων.

Σημειώνεται πως η CIA ήδη έστειλε μυστικά μικρά φορτία με αμερικανικό οπλισμό τις τελευταίες ημέρες και το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να επεκτείνει την προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να στείλουν οπλισμό και πυρομαχικά, με κυριότερη τη Γαλλία

Η κυβέρνηση της Τσεχίας εξετάζει τρόπους να προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους, πιθανόν μέσω ιδιωτικών εταιρειών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουμπομίρ Ζαοράλεκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Χοσποντάρσκε Νόβενε.

Ένας Ιταλός κυβερνητικός είπε ότι το αίτημα να εξοπλιστούν οι Πεσμεργκά δεν προέρχεται μόνο «από τους Αμερικανούς, αλλά και από τους ίδιους τους Κούρδους. Οι Βρετανοί πιέζουν πολύ επίσης».


σχετικα αρθρα