Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πέρασε πέντε χρόνια στην πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, κατά τη δεκαετία του '80, ως αξιωματικός της αντικατασκοπείας της σοβιετικής KGB. Υπερηφανεύεται λοιπόν ότι καταλαβαίνει καλά τη Γερμανία.

Παρόλα αυτά, ο Πούτιν δεν υπολόγισε σωστά τις διαθέσεις και την αποφασιστικότητα της γερμανίδας καγκελαρίου σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση. Η εμπειρία του είναι προφανώς κάπως ξεπερασμένη.

Όταν τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της υποστήριξής της προς τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, η ρωσική ηγεσία αιφνιδιάστηκε. Ο Πούτιν περίμενε από τη Γερμανία να αντισταθεί σε μέτρα που θα έπλητταν τους γερμανούς εξαγωγείς.

Αλλά έκανε λάθος. Το Βερολίνο πρωταγωνίστησε στην απόφαση για τις κυρώσεις. Αυτό που ενδιέφερε πάνω απ'όλα τη Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ ήταν να διατηρήσουν ενωμένο το ευρωπαϊκό μέτωπο.

«Ο Πούτιν είναι ένα στέλεχος της KGB παλιάς κοπής. Κρατά διάφορες επιλογές ανοιχτές και προσπαθεί να διχάσει την ΕΕ και τη Δύση με διμερείς επαφές», λέει ο Αντρέας Σόκενχοφ, αντιπρόεδρος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στην Μπούντεσταγκ.

«Η καγκελάριος αφιέρωσε πάρα πολλή ώρα και ενέργεια για να εξασφαλίσει μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση».

Ο ρώσος πρόεδρος δεν είναι ο πρώτος ηγέτης που παρερμηνεύει τις προθέσεις της Μέρκελ. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έκανε το ίδιο λάθος όταν πίστεψε ότι η καγκελάριος θα τον στήριζε στην αντίθεσή του προς την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Όμως το λάθος του Πούτιν είναι δυνητικά πολύ σοβαρότερο.

Οι ενέργειές του στην Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, τον περασμένο Μάρτιο, τον απομάκρυναν από τον μόνο ευρωπαίο ηγέτη που μπορούσε να βρει μια διπλωματική λύση. Όπως γράφει ο Κουέντιν Πιλ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, έπεσε σε ένα λάκκο χωρίς να ξέρει πώς να βγει.

Κι όμως, τα μηνύματα από το Βερολίνο ήταν σαφή εδώ και μήνες. Από τότε που ο Πούτιν επέστρεψε στη ρωσική προεδρία, το 2012, η Μέρκελ έβλεπε με δυσαρέσκεια την αυταρχική και εθνικιστική στροφή του Κρεμλίνου. Και εξοργίστηκε με την προσάρτηση της Κριμαίας, που οδήγησε στην αλλαγή διεθνών συνόρων. Το ποτήρι ξεχείλισε όμως όταν η Μέρκελ κατάλαβε - ύστερα από τουλάχιστον 30 τηλεφωνικές συνομιλίες μαζί του - ότι ο Πούτιν της έλεγε ψέματα για τη σχέση της Μόσχας με τους αυτονομιστές. Και για τη γερμανίδα καγκελάριο, η εμπιστοσύνη είναι κάτι πολύ σημαντικό.