Το φάντασμα του ρατσισμού πλανάται και πάλι πάνω από τις ΗΠΑ.

Μία μικρή πόλη στο Μισούρι, στα κεντρικά της χώρας εν ονόματι Φέργκιουσον έχει γίνει θέατρο πρωτοφανών συγκρούσεων για πέντε συνεχείς νύχτες αφότου ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο νεαρό μαύρο το περασμένο Σάββατο.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας επενέβησαν σε ένα πρατήριο βενζίνης που είχε πιάσει φωτιά και όπου ήταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές στην πόλη, που είναι προάστιο του Σεντ-Λούις.

Οι εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση δείχνουν ρίψεις δακρυγόνων και πυκνά σύννεφα καπνού μέσα από τα οποία τρέχουν οι διαδηλωτές. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν επίσης χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, σύμφωνα με την εφημερίδα St. Louis Post-Dispatch.

Μεγάλος αριθμός ανδρών των δυνάμεων επιβολής της τάξης έχει αναπτυχθεί στην περιοχή και οι αστυνομικοί, που είναι εμφανώς σε ένταση, είναι βαριά οπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαδηλώσεις.

Μάλιστα, σε μία τελευταία εξέλιξη, όπως ανακοινώθηκε το FBI αναμένεται να αναλάβει την ευθύνη των επιχειρήσεων στην πόλη, και οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις θα τελούν υπό τις διαταγές της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Το θέμα προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο της χώρας Μπαράκ Ομπάμα να προχωράει σε προσωπική παρέμβαση, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές, αλλά και να κατηγορεί την αστυνομία για χρήση υπέρμετρης βίας. 

Ο Ομπάμα έκρινε ότι η αστυνομία έχει «ευθύνη να ενεργήσει με διαφανείς» διαδικασίες για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σάββατο το βράδυ, ενώ προειδοποίησε επίσης τις αστυνομικές δυνάμεις εναντίον «μιας χρήσης δυσανάλογης βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών».

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την αστυνομία όταν κάνει χρήση δυσανάλογης βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών ή ρίχνει τους διαδηλωτές στην φυλακή επειδή με νόμιμο τρόπο άσκησαν τα δικαιώματά τους που προβλέπει η πρώτη Τροπολογία» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Εντγκαρτάουν στη Μασαχουσέτη, κοντά στην περιοχή όπου περνά τις διακοπές του με την οικογένειά του.