Την εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για τις απώλειες που θα έχουν από το ρωσικό εμπάργκο διατυπώνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η FAZ, σημειώνει ότι «την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της» για προϊόντα όπως τα αγγούρια και τις πιπεριές, ενώ «πρόσφατα είχε ήδη αποφασίσει να στηρίξει την αγορά στα ροδάκινα».

Σε αυτό το πλαίσιο εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει προϋπολογισμό για ενδεχόμενες αποζημιώσεις συνολικού ύψους 423 εκατομ. ευρώ.

Στις Βρυξέλλες έχει διαμορφωθεί η εκτίμηση ότι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα και την Ισπανία έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ το ίδιο συμβαίνει για τους εξαγωγείς κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στις βαλτικές χώρες, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στη ρωσική αγορά.

Συνολικά τα ρωσικά αντίμετρα αφορούν αγροτικά προϊόντα συνολικής αξίας 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Η εφημερίδα τονίζει πως οι ευρωπαίοι παραγωγοί είναι εξαρτημένοι από τη ρωσική αγορά στα ροδάκινα, όπου οι εισαγωγές από την ΕΕ αποτελούν το 78% του συνόλου των ρωσικών εισαγωγών.

Σε ευπαθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μάλιστα το 93%, στα μήλα 62%, στα αχλάδια 26%.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν να παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση τις εξελίξεις στις αγορές, ενώ συγκαλούν και έκτακτο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί ανησυχία για την ενδεχόμενη προσπάθεια τρίτων χωρών να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να προωθήσουν δικά τους προϊόντα στη ρωσική αγορά, καλύπτοντας το κενό που αφήνουν οι Ευρωπαίοι. Ως παραδείγματα αναφέρονται η Βραζιλία και η Αίγυπτος.