Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα καθώς δεκάδες χιλιάδες Πακιστανοί διαδηλωτές από δύο αντικυβερνητικές παρατάξεις συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα, στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση.

Πυρά έπληξαν το όχημα του πρώην παίκτη του κρίκετ και ηγέτη της αντιπολίτευσης Ίμραν Χαν που ηγείτο της οχηματοπομπής των οπαδών του στην πόλη Γκουτζρανουάλα, κοντά στη Λαχώρη, στο ανατολικό Πακιστάν.

Κάτοικοι της πόλης κρατώντας αφίσες υπέρ του κυβερνώντος κόμματος επιτέθηκαν εναντίον της οχηματοπομπής, εκσφενδονίζοντας παπούτσια και πετώντας πέτρες. Ο Χαν δεν τραυματίστηκε, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος τύπου του.

Σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες οπαδοί του Χαν και του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ συγκρούστηκαν στην πόλη αυτή.

«Μας πυροβόλησαν με αληθινές σφαίρες… και η αστυνομία δεν έκανε τίποτα» υποστήριξε ο Χαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ARY.

«Είχα πει ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδηλώσουν στο Ισλαμαμπάντ και αυτό θα κάνουν» υποσχέθηκε ο ίδιος την ώρα που παρατηρητές αναμένουν ότι 50.000 με 100.000 άνθρωποι θα συρρεύσουν στην πρωτεύουσα.

Ο Χαν και ο θρησκευτικός ηγέτης Ταχίρ ουλ Κάντρι οδηγούν τους οπαδούς τους προς το Ισλαμαμπάντ όπου σε δύο χωριστές διαδηλώσεις σχεδιάζουν να καταλάβουν τους κεντρικότερους δρόμους μέχρι ο Πακιστανός πρωθυπουργός να παραιτηθεί.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά στην πρωτεύουσα και οι αρχές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικούς δρόμους, τοποθετώντας κοντέινερ και συρματοπλέγματα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις πορείες.

Εντωμεταξύ οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι απώθησαν σήμερα επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον δύο αεροπορικών βάσεων στα νοτιοδυτικά της χώρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 αντάρτες.