Έντονα αντέδρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πληροφορίες περί εισόδου ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων σε εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει σχετικά με τις κρίσεις στο Ιράκ και στην Ουκρανία, κάλεσε ακόμη τη Ρωσία να «αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του.

Η ΕΕ θα θεωρήσει οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας ως μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων και προστίθεται ότι οι ΥΠΕΞ των κρατών μελών της Ένωσης «ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιδεινούμενη κρίση στην ανατοική Ουλκρανία και τις συνέπειές της στον άμαχο πληθυσμό» από «ανθρωπιστικής» πλευράς.

«Οποιεσδήποτε μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, περιλαμβανομένου και του ανθρωπιστικού, θα θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με το κείμενο.