current views are: 1

16 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση06:01

Νέα κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, απειλές εκατέρωθεν και παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Απότομη κλιμάκωση σημειώθηκε χθες στα ρωσουκρανικά σύνορα, με το Κίεβο να κάνει λόγο για είσοδο στα εδάφη του τεθωρακισμένων οχημάτων της Ρωσίας και το ΝΑΤΟ να καλεί σε αποκλιμάκωση. 

Δημοσίευση 06:01’
αρθρο-newpost

Απότομη κλιμάκωση σημειώθηκε χθες στα ρωσουκρανικά σύνορα, με το Κίεβο να κάνει λόγο για είσοδο στα εδάφη του τεθωρακισμένων οχημάτων της Ρωσίας και το ΝΑΤΟ να καλεί σε αποκλιμάκωση. 

Απότομη κλιμάκωση σημειώθηκε χθες στα ρωσουκρανικά σύνορα, με το Κίεβο να κάνει λόγο για είσοδο στα εδάφη του τεθωρακισμένων οχημάτων της Ρωσίας και το ΝΑΤΟ να καλεί σε αποκλιμάκωση. 

Σε ανακοίνωσή του το Κίεβο ανέφερε ότι το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα «σημαντικό» τμήμα μιας τεθωρακισμένης οχηματοπομπής που εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο, ο Αντρίι Λισένκο, είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τη ρωσική οχηματοπομπή από τη στιγμή που μπήκε στο ουκρανικό έδαφος.

«Έγιναν οι ενέργειες που χρειάζονταν και ένα μέρος του δεν υπάρχει πια», είπε ο Λισένκο στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι τους ισχυρισμούς του Κιέβου.

«Δεν υπήρξε καμιά ρωσική στρατιωτική φάλαγγα που να πέρασε τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, είτε τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που αναμεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, απορρίπτοντας τις πληροφορίες της ουκρανικής πλευράς ως «αποκύημα φαντασίας κάποιου είδους».

«Δεν υπήρξε καμιά ρωσική στρατιωτική φάλαγγα η οποία να πέρασε τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ, τον οποίο επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορείο ειδήσεων. Οι ουκρανικές δυνάμεις «κατέστρεψαν φαντάσματα», πρόσθεσε ειρωνικά.

Σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έκανε λόγο για «ρωσική έφοδο»που  πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία κατά η διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής χωρίς να την χαρακτηρίσει «εισβολή».

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του παραδέχθηκε πως δεν δύναται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές, προειδοποίησε πάντως τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στην Ουκρανία, χωρίς την άδεια του Κιέβου είναι απαράδεκτη.

«Εργαζόμαστε για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αναφορές ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας παρόπλισαν οχήματα σε ένα ρωσικό στρατιωτικό κομβόι στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα Κέιτλιν Χέιντεν σε σχετική της ανακοίνωση.

Ακινητοποιημένη η οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια

Πάντως, η ρωσική  οχηματοπομπή μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής παρέμενε ακινητοποιημένη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει κάνει σαφές ότι θα αρχίσει την επιθεώρηση των σχεδόν 280 φορτηγών και του φορτίου τους από τελωνειακούς υπαλλήλους μόνον αφού λάβει μια λεπτομερή απογραφή του από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), την οργάνωση που θα αναλάβει την ευθύνη για τη διανομή της βοήθειας.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι η αποστολή με τη βοήθεια θα προχωρήσει. Ο Νιινίστε έκανε αυτή την δήλωση έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας – Ουκρανίας την Κυριακή

Σε αυτό το πλαίσιο και σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, την  Κυριακή πρόκειται να συναντηθεί ο  υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Βερολίνο το πλαίσιο μιας συνάντησης με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας και της Γερμανίας.


σχετικα αρθρα